Beaujolais Nouveau - mladé francouzské víno

 

Co se jí tradičně k Beaujolais nouveau..

Sýry: Nejslavnějším je kozí sýr "Cabrion", který se vyrábí po celém území. Všudypřítomný je také bílý sýr, čerstvý kravský sýr, vzácněji kozí sýr, ochucený solí, pepřem a pažitkou nebo cukrem a smetanou. Sýr "Séchon Beaujolais" je plochý jemný sýr v blízkosti St Marcellin. "Fourme beaujolaise" se vyrábí v Liergues a je plísňovým sýrem, který je velmi jemný. Sýry "Pierres Dorées" jsou napůl kozí, napůl kravské suché válcovité sýry.

Zvěřina: srstnatá a pernatá. Oblast Beaujolais byla natolik chytrá, že si zachovala svoji faunu, kterou kraj oplývá. Zajíci, divocí králíci, velmi mnoho srnců, divočáků... Krocani, divoké kachny, koroptve (vrací se v hojném počtu), kvíčaly (ve vinohradech)...a všichni mohou slavně skončit na talíři.

Uzeniny: každý sedlák měl dříve prase, které se zabíjelo na svátek svatého Antonína. Tento zvyk prakticky vymizel, ale vepřové je stále oblíbené ve všech svých podobách. Černé jelito: (krev, krupice, cibule, špenát, smetana...) se nabízí sousedům a pojídá se s pečenými brambory. Salám: ze syrového vepřového různých tvarů doprovází všechna jídla. Jitrnička: která je zastoupena v mnoha francouzských krajích, se zde nevyrábí z vepřového, ale z okruží telat. Je podávána grilovaná nebo s hořčicí a patří ke klasickým pochoutkám.

Beaujolais Nouveau - mladé francouzské víno z odrůdy Gamay

Oslavte s námi mladé Beaujolais Nouveau 3. čtvrtek v listopadu